családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

beigli

 

Hozzávalók 4 és (6) rúd 

  • 56 dkg sima liszt (75)
  • 18 dkg zsír (25)
  • 6 dkg porcukor (8)
  • 1 dkg élesztő (1,3)
  • 2 dl tej (2,7)
  • 1 tojás, a kenéshez 
  • csipet só

Dió töltelék 2 rúd:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl tej
  • citrom, vagy narancshéj, reszelve, fahéj

Mák, 2 rúd :

  • 25 darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek méz
  • 1 ek baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • citrom, vagy narancs reszelt héja, fahéj

Gesztenyés 1 rúd

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 ek rumaroma
  • 1 narancs reszelt héja, leve

Túró  1 rúd

  • 25 dkg túró
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
  • 3-4 ek cukor
  • reszelt narancs, vagy citromhéj

Elkészítés :

  • Először a töltelékeket kell elkészíteni :
  • A tejet a cukorral, lekvárral, felforralom, beleszórom a diót,fűszereket, összeforralom, kihűtöm .                                                                                                                                             A ledarált mákot belefőzöm a tejből, cukorból, mézből, lekvárból készült szirupba,  jól összekeverem, kicsit forralok rajta.   
  1.  -A túróhoz, a tejben elhabarom a tojás sárgát, folytonos keverés közben belekeverem a lisztet,                                     hozzáadom a cukrot, kevergetve besűrítem, kihűtöm, és belekeverem az áttört túrót, és a felvert habot.   
  2.  -A kiolvsztott gesztenyét, a hozzávalókkal összegyúrtam.
  3. A lisztet, a zsírral, porcukorral, élesztővel, tejjel, sóval összegyúrom, és annyi cipóvá osztom, ahány rúd beigli lesz .(érdemes mérlegen kimérni ) Letakarva, hűvös helyen, 1/2 órát pihen.Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, kb 25X32 cm-esre.A két végét elvékonyítom. A tölteléket egyenletesen rákenem, a keskenyebb oldalát,egy kicsit  ráhajtom a töltelékre, és jó szorosan felcsavarom. Zsírozott, lisztezett gáztepsibe (34X30) teszem. Ha 4 rúd készül, akkor beférnek egy tepsibe.       Felvert tojással mindenhol lekenem, és másnap reggelig, így pihen hűvös helyen.Reggel újra lekenem, és előmelegített sütőben, közepes lángon, kb 45 percig sül.