beigli
Hozzávalók 4 és (6) rúd
- 56 dkg sima liszt (75)
- 18 dkg zsír (25)
- 6 dkg porcukor (8)
- 1 dkg élesztő (1,3)
- 2 dl tej (2,7)
- 1 tojás, a kenéshez
- csipet só
Dió töltelék 2 rúd:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 ek baracklekvár
- 5 dkg mazsola
- 1 dl tej
- citrom, vagy narancshéj, reszelve, fahéj
Mák, 2 rúd :
- 25 darált mák
- 15 dkg porcukor
- 2 ek méz
- 1 ek baracklekvár
- 5 dkg mazsola
- citrom, vagy narancs reszelt héja, fahéj
Gesztenyés 1 rúd
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 ek rumaroma
- 1 narancs reszelt héja, leve
Túró 1 rúd
- 25 dkg túró
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek liszt
- 3-4 ek cukor
- reszelt narancs, vagy citromhéj
Elkészítés :
- Először a töltelékeket kell elkészíteni :
- A tejet a cukorral, lekvárral, felforralom, beleszórom a diót,fűszereket, összeforralom, kihűtöm . A ledarált mákot belefőzöm a tejből, cukorból, mézből, lekvárból készült szirupba, jól összekeverem, kicsit forralok rajta.
- -A túróhoz, a tejben elhabarom a tojás sárgát, folytonos keverés közben belekeverem a lisztet, hozzáadom a cukrot, kevergetve besűrítem, kihűtöm, és belekeverem az áttört túrót, és a felvert habot.
- -A kiolvsztott gesztenyét, a hozzávalókkal összegyúrtam.
- A lisztet, a zsírral, porcukorral, élesztővel, tejjel, sóval összegyúrom, és annyi cipóvá osztom, ahány rúd beigli lesz .(érdemes mérlegen kimérni ) Letakarva, hűvös helyen, 1/2 órát pihen.Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, kb 25X32 cm-esre.A két végét elvékonyítom. A tölteléket egyenletesen rákenem, a keskenyebb oldalát,egy kicsit ráhajtom a töltelékre, és jó szorosan felcsavarom. Zsírozott, lisztezett gáztepsibe (34X30) teszem. Ha 4 rúd készül, akkor beférnek egy tepsibe. Felvert tojással mindenhol lekenem, és másnap reggelig, így pihen hűvös helyen.Reggel újra lekenem, és előmelegített sütőben, közepes lángon, kb 45 percig sül.