családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Zserbó ( gerbaud ) szelet

Hozzávalók :

  • 38 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin, v zsír
  • 0,5-1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  •  csipet só

Töltelék :

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg baracklekvár

Tetejére :

  • 1 dl víz
  •  3 dkg kakaó
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek csoki puding, vagy liszt

Elkészítés :

  1. Az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk .A lisztet a zsiradkkal elmorzsoljuk , hozzáöntjük a megkelt élesztőt , a többi alapanyagot , és jól összedolgozzuk .
  2. A tésztát három részre osztjuk , kinyújtjuk 26X34 cm-re .Margarinnal kikent tepsibe teszünk egy lapot .
  3. Az alsó lapot lekvárral megkenjük , és a porcukorral elkevert dió felével megszórjuk . Erre lapot teszünk , megint lekvár , diós porcukor , és a tetejére lap kerül .A tésztát szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük .Villával megszúrkáljuk , és előmelegített sütőben közepes lángon kb 40-50 percig sütjük, amíg a teteje egyenletes világospirosra sül . .
  4. A csokimázhoz valókat egy lábasban elkeverjük ,besűrítjük , és a kihűlt sütemény tetejére kenjük . Akkor szeleteljük fel , amikor teljesen kihűlt .