családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Burgonyás pogácsa

 
 Hozzávalók :
  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg 
  • 3 db közepes nagyságú burgonya, megfőzve, áttörve
  • 0,5-1 dl tej
  • csipet cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárga
  • 1 ek só

  Tetejére :

  •   1 tojássárga
  • 1 ek tej

  Elkészítés .

  1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom .  A lisztben elkeverem a sót , hozzáadom az élesztőt, a többi hozzávalót. Jól összegyúrom. Lágy tészta legyen, de ne ragadjon .Meleg helyen, letakarva, 1 órát kelesztem .
  2. A megkelt tésztát, sima felületre teszem, kinyújtom, félbe hajtom, aztán mindkét oldalról felhajtom, így 6 réteg lesz .Nem kell pihentetni , rögtön kinyújtom, kb 2 cm vastagra .Tetejét késsel bemintázom, vagy a szaggatóval, mindenhol finoman benyomkodom, 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom .
  3. Tepsibe sütőpapírt teszek, beleteszem a pogácsákat, helyet hagyva köztük, 10 percig itt is kelnek .Tetejét tejes-tojássárgával lekenem . Kb 20-25 percig sül ,180 fokon.