Húsleves:
Hozzávalók:
- kb 2db csirkeszárny
- 2 db csirke alsó comb
- egy kevés kb,30 dkg csontos rész
- 3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1/4 karalábé
- 1/4 zellergumó
- 1 kis fej v.hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 szem egész bors
- só, víz
- maroknyi cérnametélt
Töltelék : Még tartalmasabb lesz a leves tőle
- 3 db szikkadt zsemle, vagy ennyi kenyér
- 15 dkg csirkemáj
- 15 dkg gomba
- 1 fej hagyma
- só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld
- 2 db tojás
Elkészítés:
- A zöldségeket megpucoljuk ,megmossuk a zeller és a karalábé kivételével négybe vágjuk . A húst megmossuk , a nemkívánatos részt kidobjuk .
- A húst a zöldségekkel sóval, borssal, bő vízben feltesszük főni .Nagyon lassú tűznél, éppen hogy a leves mozogjon, kb 2 órát főzzük .
- Ha a hús megfőtt , lukas kanállal a húst , és a zöldségeket kivesszük .A levét kislyukú szűrőkanállal átszűrjük . A cérnametéltet az átszűrt levesbe tesszük , és kb 5-10 percig forraljuk .
- A zsemlét, vagy kenyeret annyi vízbe beáztatom, ami ellepi . Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megpirítom . Hozzáadom a szintén apróra vágott gombát , és az elkapart csirkemájat, kihűtöm. Kevés sóval, borssal, megpárolom . A kenyeret alaposan kézzel kinyomkodom. Egy tálban az összes hozzávalót, jól összekeverem . Tépek egy kb 35 cm-es folpackot .Erre ráteszem a tölteléket, henger alakúra, kicsit összerendezem, és a folpackot feltekerem, jó szorosan . Két végét bekötöm, vagy megkötöm .Ha sok a töltelék, akkor inkább két folpackba teszem . Amikor átszűrtem a levest, a cérnametélt főzése előtt beleteszem kb 15 percre .Egyszer átfordítom . Lukas kanállal óvatosan kiveszem, tálra, és levágom a fóliát . Kb 5 perc pihenés után, ujjnyi szélesre felvágom, és