családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Meggyes-mákos tekercs

  
 

  Hozzávalók előtészta :

 

  •   120 g sima liszt
  • 100 ml langyos víz
  • 5 g élesztő

   Tészta :

  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • 5 g élesztő
  • csipet só
  • 5 dkg margarin
  • 20 ml tejszín
  • 60 ml langyos tej,

   Töltelék :

  • 1 üveg meggylekvár
  • 15 dkg darált mák
  • 6 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • citromhéj

    Elkészítés :

  1.   Az előtésztához a vízben feloldom az élesztőt, és belekeverem a lisztet . Szobahőmérsékleten hagyom 1órát kelni, de lehet fél nap is .
  2. A sót a tál aljára teszem, rászitálom a lisztet .A maradék élesztőt rámorzsolom, és a többi hozzávalót is beleteszem. Elkezdem géppel dagasztani, a végén az olvasztott margarint is apránként beledolgozom .
  3. Amikor elválik a táltól, meleg helyen megkelesztem, kb 45 perc.
  4. A mákot a vízben megfőzöm, ízesítem, kihűtöm .
  5. Ha megkelt, lisztezett munkafelületre borítom, egy kissé átgyúrom . Sodrófával, kb 1,5 cm vastagra kinyújtom . Megkenem a mákkal, erre rákenem a lekvárt, és szorosan feltekerem .
  6. Vizet forralok egy lábosban, és a sütőbe teszem .
  7. Egy gáztepsit papírral kibélelek, és ebben kelesztem a gőzös sütőben a tésztát .
  8. A vizes edényt kiveszem. A sütőt előmelegítem 200 fokra.( addig a tésztát kiveszem a pultra, letakarom ) 20 perc 200 fok, 15 perc 170 fok sütés .