családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Almás gesztenyetorta

   

Hozzávalók tészta:

 
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 20 dkg olvasztott, de nem forró vaj
  • 3 tojás
  • reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 1kg hámozott alma
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 3 dl habtejszín
  • 2 cs habfix
  1. A tésztához a 3 tojást habosra keverjük az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és 1 citrom reszelt héját. Ezután 26 cm-es tortaformába öntjük a masszát. Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon, kb. 30-35 percig.
  2. A töltelékhez az almát apróra vágjuk, majd puhára főzzük a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel. Ha puha , öszeturmixoljuk . A legvégén hozzáadjuk a pudingot, melyet folyamatosan kevergetünk, még be nem sűrűsödik.
  3. A krémhez a tejben folyamatos keverés mellett, lassú tűzön, sűrűre főzzük a 2 tojássárgáját, a pudingport és a cukrot.
  4. Az elkészült, kihűlt piskótát megkenjük forró baracklekvárral, ráreszeljük a gesztenyemasszát és erre tesszük az almás pudingot. A kihűlt krémhez adjuk a habfixxel  felvert tejszínhabot . A masszát a tortára kenjük és hűtőbe rakjuk pár órára. A tetejét tetszés szerint díszíthetjük.