családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Somlói galuska

  
 

  Hozzávalók :

  Sima piskóta :
  •  2 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 1 kk szb
  • csipet só

  Diós pisköta :

  • 2 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 1 kk szb
  • 3 dkg darált dió
  • csipet só

  Kakaós piskóta :

  • 2 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 kk szb
  • csipet só

  Szirup :

  •  250 ml víz
  • 5 dkg cukor
  • 30 ml rumaroma
  • 10 dkg mazsola

  Krém :

  • 2 db tojás
  • 1 csomag főzős vaniliás puding
  • 4 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 1 tk vaniliáscukor

  Csokiöntet :

  • 150 ml víz
  • 2 ek kakaó
  • 4 ek cukor
  • 2 dkg margarin
  • 30 ml rumaroma

   Tejszínhab :

  •   400 ml tejszín
  • 1 ek porcukor
  • 1 tasak habfixáló

  Összeállításhoz :

  •  10 dkg durvára vágott, pirított dió 

  Elkészítés :

  1. A száraz alapanyagokat összekeverem . A piskótához a tojásokat szétválasztom, sárgáját a cukorral habosra keverem, fehérjét, csipet sóval felverem habosra, és a szb-vel elkevert liszttel felváltva óvatosan a sárga masszához adom . Papírral bélelt 28X18 cm-es tepsiben 15-20 percig sütöm .Ugyanígy járok el mindhárom piskótával .
  2. A sziruphoz , lábasban 10 perc alatt összefőzöm a hozzávalókat .
  3. Egy kis lábasban, összefőzöm a csokiöntet hozzávalóit .
  4. A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverem a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntök 2 dl tejet, belekeverem a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverem. Felöntöm a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzök belőle, majd átszedem egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd a felével fellazítom a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatom, és egy kicsit állni hagyom.
  5. Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítom. A rétegezéshez alulra teszem a diós piskótát, amit meglocsolok a szirup harmadával, rákanalazom a vaníliás krém harmadát,  megszórom a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszem a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is ráteszem, rálocsollom a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárom a sort. Lefedem, és hűtőbe teszem legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz evőkanállal szedek a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsolom.