családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Magvas-tk zsemle

  

  Hozzávalók előtészta :

  • 260 g tk liszt
  • 220 g víz
  • 5 g élesztő, csipet cukor

 További hozzávaló :

  • 390 g sima liszt
  • 11 g élesztő
  • 12 g tk tönkölykorpa
  • 1 ek sikér
  • 14 g só
  • 180 ml langyos víz
  • 5-10 dkg magkeverék ( szezám, napraforgó, rozspehely )  

  Elkészítés :

  1.   Az előtésztához , a langyos vízben elkeverem az élesztőt, belekeverem a cukrot, és a lisztet . Ezt a pulton érlelem legalább 1 óra hosszat, de lehet 4-5 óra is , nem árt neki .
  2. Tálba mérem az aljára a sót , átszitált lisztet, száraz anyagokat, előtésztát, 30 g magot. Elkezdem géppel elkeverni, majd hozzáadom a langyos vizet, és az előtésztát .Jól kidolgozom . Akkor jó, ha az edénytől elválik .Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztem .
  3. Munkalapra borítom. Kimértem 12 db zsemlét .Kb 100 grammosak lettek . Kézzel, behajlított ujjakkal, megformáztam . Tetejüket vízbe mártom, majd egyből a magkeverékbe. Papíros tepsire sorakoztatom , konyharuhával letakarom . Egy edénybe vizet forralok, beteszem a sütőbe, amíg formázom a zsemléket ,így  kelesztem újra 40 percig . 
  4. Az edényt kiveszem, a sütőt előmelegítem 250 fokra. Amikor a zsemléket beteszem a hőfokot leveszem 215 fokra, és 20 percig sütöm, légkeveréses módon .