Zserbó
Hozzávalók tészta:
- 38 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 15 dgk zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipet só
Töltelék :
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 20 dkg baracklekvár
Bevonat :
- felső lapra lekvár
- 60 ml víz
- 2 ek kakaó
- 3 ek cukor
Elkészítés :
- Az élesztőt a langyos tejbenpici cukorral felfuttatom.A lisztet a zsírral elmorzsolom, hozzáöntöm az élesztőt, cukrot, tojást, sót, és összegyúrom .
- A tésztát három egyforma részre osztom. Kinyújtom 35X25 cm-esre.Zsírozott, lisztezett tepsibe teszek egy lapot .Megkenem lekvárral, megszórom a dió-cukor keverék felével .Ráteszem a másik lapot, azt is megkenem lekvárral, dió-cukorral megszórom .Erre jön a harmadik lap. Ezzel jól betakarom, kissé megnyomkodom .
- Szobahőmérsékleten 1 órát kelesztem .Tetejét megszúrkálom, és előmelegített sütőben 150 fokon, kb 45 prcig sütöm .
- A csokimázhoz valókat kislábosban megfőzöm sűrűre . A lekvárt jól felmelegítem, megkenem a felső lapot, és erre öntöm a csokimázt, amit elkenek rajta.Ha a csoki kihűlt, akkor lehet szeletelni.