Eperlekvár
Hozzávalók :
- 7 kg eper
- 2,5 kg cukor
- 18 db 330 ml-es üveg
- nátrium benzoát
Elkészítés :
- Az epret lecsumázzuk, megmossuk, átválogatjuk. Csak hibátlan, ép szemeket használok . Összeturmixolom, még nyersen, így teszem fel főni .Kb 2 óra fővés után lesz sűrű. Lehet gyorsítani a főzési időn, ha átszedünk beleőle egy kisebb lábosba (6-7 övegre valót ) és azt kölön főzzük.
- Tiszta üvegbe töltjük a nyakáig. Késhegynyi nátrium benzoátot teszünk a tetejére, ( ezt a négyet kipróbáltam, hogy nincs rajtuk tartósító, hanem az üveget lezárva , fejrefordítottam, remélem, sikerült ) rácsavarjuk a tetejét jó szorosan, és 2-3 napra száraz dunsztba tesszük, míg teljesen kihűl .