családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Csokikrémes kalács

  
 

  Hozzávalók , előtészta:

  • 5 g élesztő
  •   100 g langyos víz
  • 120 g liszt

  További hozzávaló :

  • 280 g liszt
  • 50 g margarin
  • 80 ml langyos tej
  • 5 g élesztő
  • mk só
  • 10 g cukor
  • kenéshez 1 db tojás

  Süthető csokikrém :

  •  225 ml tej
  • 25 g cukor
  • 10 g kakaópor
  • 25 g keményítő ( vagy 1 tasak főzős csokipuding )
  • 25 g vaj

   Elkészítés :

  1.   A csokikrémhez a száraz anyagokat keverjük össze.Öntsük fel a tejjel, keverjük simára .Takaréklángon, kevergetve főzzük jó sűrűre .Még melegen keverjük bele a margarint .
  2. Az előtésztához, a meleg vízben oldjuk fel az élesztőt, hozzászitáljuk a lisztet, és jól elkeverjük . Ez nem kovász, de egy érettebb előtésztát kapunk . Pulton letakarva, 1-2 órát pihen .
  3.  Tálba szitáljuk a lisztet, a margarin kivételével, az összes alapanyagot beletesszük , az előtésztát is, jól kidagasztjuk . A margarint a végén dolgozzuk bele .
  4. Letakarva 40 percig meleg helyen kelesztjük . Tálból kivéve, kissé átgyúrjuk. Kb 40x30 cm-esre kinyújtjuk, megkenjük a kihűlt csokikrémmel .Előszöra rövidebb oldalát behajtom 1 cm-re, és utána kezdem, a hosszanti oldalát jó szorosan felcsavarni .
  5. Tojással lekenem, hagyom megszáradni a tojást .Ha megszáradt, konyharuhával leterítem.
  6. Lábasba kb 2 liter vizet melegítek, és a sütőbe teszem . A letakart kalácsot, a meleg-gőzös sütőben, kelesztem 30 percet .
  7. A kalácsot, vizet kiveszem, előmelegítem a sütőt 210 fokra .A meleg sütőben sütöm 15 percig, leveszem a hőt 180 fokra, és még 12 percig sütöm .