Fonott kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 3 - 3,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só
Kisebb kalácshoz adag :
- 30 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 3 dkg margarin
- 1 dkg élesztő
- 1,5 - 1,6 dl tej
- csipet só
Elkészítés:
-
Az élesztővel 1 dl tejjel és 3 evőkanál lisztből kovászt készítünk. Meleg helyen letakarva kelesztjük.
-
A többi lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot a felolvasztott margarint a maradék tejet és végül a megkelt kovászt. Robotgép segítségével jól bedagasztjuk kb 20 perc alatt. Felgömbölyítjük a tésztát és liszttel meghintve letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük ( 60-90 perc alatt ) .
-
Lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk majd hat egyenlő részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk és összefonjuk , papírozott tepsibe tesszük megkenjük egész tojással 30 perc pihentetés után újból lekenjük tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 60-90 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
-
Hagyjuk kihűlni és szépen szeleteljük. Pár nap múlva is finom friss marad.