családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Fonott kalács

Hozzávalók:

  •  50 dkg liszt
  •  8 dkg cukor
  •  5 dkg margarin
  •  3 - 3,5 dl langyos tej
  •  2 dkg élesztő

  • csipet só

  Kisebb kalácshoz adag :

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 3 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 - 1,6 dl tej
  • csipet só

Elkészítés:

  1. Az élesztővel 1 dl tejjel és 3 evőkanál lisztből kovászt készítünk. Meleg helyen letakarva kelesztjük.

  2. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot a felolvasztott margarint a maradék tejet és végül a megkelt kovászt. Robotgép segítségével jól bedagasztjuk kb 20 perc alatt. Felgömbölyítjük a tésztát és liszttel meghintve letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük ( 60-90 perc alatt ) .

  3. Lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk majd hat egyenlő részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk és összefonjuk , papírozott tepsibe tesszük megkenjük egész tojással 30 perc pihentetés után újból lekenjük tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 60-90 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

  4. Hagyjuk kihűlni és szépen szeleteljük. Pár nap múlva is finom friss marad.