családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Félbarna kenyér 

   

  előtészta :

  • 150 g liszt
  • 5 g élesztő
  • 150 g víz

  Ezeket összekeverni, és kb 12 órát pulton érni hagyni .

  Hozzávalók :

  •   400 g liszt
  • 100 g teljes kiörlésű rozsliszt
  • 15 g élesztő
  • 220 g víz
  • 12 g só
  • 10 g sikér
  • 10 g burg.pehely
  • csipet citromsav

  Elkészítés :

  1. Kevés langyos cukros vízben az élesztőt felfuttatjuk .Lisztet tálba szitáljuk, a sót a liszt alá tesszük, mélyedést készítünk bele .Ebbe tesszük a megkelt élesztőt , a többi hozzávalót, és alaposan bedagasztjuk .
  2. Letakarva, langyos helyen duplájára, (kb 1 óra) kelesztjük .Óvatosan átgyúrjuk, megformázzuk . Kilapogatom kb 25 cm-es kerek pizzaformájúra,és a kétharmadát, magam felé áthajtom, tenyerem aljával óvatosan lenyomkodom , és tovább hajtom, magam felé . Így alulra kerülnek a hajtások .Kicsit igazítok rajta, a két végén. Éles késsel a tetejét bevagdosom . Vízzel megspricceljük, és még kb 35 percet kelesztjük .
  3. Légkeveréses sütőben,200 fokon,  20 percig sütjük , 180 fokon, még 20 percig sütjük .  Lespricceljük, és kihűtjük .