családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Ferdinánd tekercs

 
 

  Hozzávalók :

  •  60 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 ek cukor
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek tejföl

 Töltelék :

  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • pici só

 Forma kenéséhez :

  • margarin
  • pár ek cukor

 Locsoláshoz :

  •  3 dl tejszín
  • 1 ek vaniliás cukor

 Elkészítés :

  1.  Az élesztőt elmorzsolom, langyos tejben elkeverem, és hozzáadok annyi lisztet, hogy sűrű, keverhető pépet kapjak. Kb 1 órára letakarva, a pulton kelesztem .
  2. A tojást a tejföllel, és a cukorral kikeverem, a megkelt,kovászt, lisztet, sót, hozzákeverem, és bedagasztom. Könnyű, lágy tésztát kell kapni , ami nyújtható legyen . Letakarva. meleg helyen 40 percig kelesztem .
  3. Tepsit, vagy tűzálló tálat margarinnal kikenek, és 1-2 mm vastagon cukorral megszórom .
  4. A megkelt tésztát 2-3 cipóba osztom, kisodrom, kb1 cm vastagra .A margarint a cukorral kihabosítom, és a kinyújtott tésztára kenem .Feltekerem, jó szorosan. Összevágom, kb 2 ujjnyi vastagra, és a kikent tepsibe, szorosan egymás mellé rakom .
  5. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a süteményt, kb 20 perc alatt félig megsütöm. A tejszínt a vaniliáscukorral összekeverem, és afélig mefsült süteményt, jól meglocsolom vele .Tovább sütöm, amíg szép piros lesz .