családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

  kelt tészta"hagyományosan "

  Előtészta :

  1.   Ez egy rövidebb érésű kovász , 40 dkg liszt, az alap
  2. 120 g liszt
  3. 10 g élesztő
  4. 120 ml meleg víz
  • A vízben feloldom az élesztőt, beleszitálom a lisztet, összekeverem. Letakarva, a pulton hagyom 1-2 órát, de lehet több idő is .
  • Felhasználáshoz hozzámérek :
  • 280 g lisztet
  • 80 ml folyadék
  • 5 g élesztő
  • 50 g margarin
  • 1 mokkáskanál só

   Elkészítés :

  1.   Keverőtálba teszem az anyagokat, a margarin kivételével, jól bedagasztom, majd a végén a margarint is hozzáadom .
  2. Letakarva, meleg helyen 40 percig kel .
  3. Lábasban kb 2 liter vizet melegítek, és berakom a hideg sütőbe .
  4. Munkafelületre teszem a tésztát, kissé átgyúrom, megformázom,kinyújtom , vagy szaggatom ,ha kell megtöltöm . Papíros tepsibe teszem,konyharuhával letakarom .Berakom a meleg-gőzös sütőbe, így kel 35 percet .
  5. A lábast kiveszem, a sütőt előmelegítem , kb 180 fokra. A terítőt leveszem, és mehet a sütőbe . A sütési hőfok, és idő, sütemény függő .