családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Mákos kalács

 
  

  Hozzávalók :

  • 40 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 6 dkg margarin + 2 dkg kenni
  • 20 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek lekvár
  • reszelt citromhéj  

  Elkészítés :

  1.   Az élesztőt feloldom 100 ml meleg tejben, és beleszitálok 120 g lisztet. Alaposan összekeverem, és meleg helyen, legalább 1 órát pihentetem .
  2. Hozzáteszem a többi lisztet, olvasztott margarint, cukrot, tejet, sót, és bedagasztom .
  3. Meleg helyen 1/2 órát kelesztem.
  4. A mákot a lekvárral, cukorral,  reszelt citroméjjal , a tejben megfőzöm, kenhető legyen. Kihűtöm .
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon, kb 1 cm vastagra nyútom .2 dkg margarint felolvasztok, a tésztát megkenem, és a máktöleléket egyenletesen rákenem . Szorosan feltekerem, egy papíros tepsibe teszem .Meleg helyen , letakarva1/2 órát kelesztem .
  6. 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc, 160 fokra csökkentett hőfokon,10 percig sütöm .