családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Bejgli ( cukrászdai )

 

  Hozzávalók 3 rúdhoz :

  • 45 dkg liszt
  • 70 g zsír
  • 110 g margarin
  • 45 g porcukor
  • 9 g élesztő
  • 3 g só
  • 135 g tej
  • 2 db tojássárga 

  Máktöltelék, 1 rúd :

  • 125 g darált mák
  • 25 g zsemlemorzsa
  • 50 g víz
  • 50 g cukor
  • 12 g méz
  • 20 g narancshéj
  • 4 g citromhéj
  • 3 g vaniliás cukor
  • 4 g fahéj

  Diótöltelék, 2 rúd

  • 250 g darált dió  
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 100 g víz
  • 100 g cukor
  • 25 g méz
  • 37 g narancshéj
  • 7 g citromhéj
  • 5 g vaniliás cukor
  • 7 g fahéj

  Elkészítés :

  1.   A vajat a porcukorral és a liszttel, valamint a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg ! tejben feloldott élesztőt és a tojást .Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, majd fóliával letakarva 20-25 percig hűtőben pihentetjük.( lehet tovább is )Addig a töltelékeket elkészítjük .
  2. A vizet, cukrot, mézet, narancshéjat, citromhéjat, vaníliás cukrot, és a fahéjat felforraljuk.Ráöntjük a darált dióra és az zsemlemorzsára, majd összekeverjük . • A vizet, cukrot, mézet, narancshéjat, citromhéjat, vaníliás cukrot és a fahéjat felforraljuk .Ráöntjük a darált mákra és az zsemlemorzsára .A méz megakadályozza a töltelék kikristályosodását .
  3. A tésztát 140 g-ra 280 g-ra (25 dkg, 50 dkg) kimérjük, felgömbölyítjük és 3-4 mm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk. • A tésztával azonos tömegű forrázott dió vagy máktölteléket kenünk szét egyenletesen a tésztára. • Két szélén 1 cm részt behajtunk a töltelékre, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (hagyunk köztük egy kis távolságot). • A bejgliket lekenjük tojássárgájával és meleg helyen kelesztjük. •( sütőben, kb40 fokon ) Ha a tojássárgája megszáradt a felületén és megrepedezett, utána tojásfehérjével kenjük le, majd tegyük hideg helyre. • Amint a bejglik felületén megszáradt a tojásfehérje réteg porcelán tapintású lesz, akkor süthető. • Tetejüket megszurkáljuk (fél kg-os bejglit 200°C-on hosszabb ideig, a negyed kg-os 210°C-on rövidebb ideig) sütjük.