családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Eszterházy torta

Eszterházy torta

Hozzávalók :

  • 5 dkg liszt
  • 30 dkg darált mandula
  • 8 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

Krém :

  • 2,5 dl tej
  • 2 ek vanilliáscukor
  • 2 tojássárga
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vanilliáscukor
  • 30 dkg margarin
  • 10 dkg darált mandula
  • 3 ek brandy

Ezen kívül, díszítéshez :

  • 5 ek baracklekvár
  • 10 dkg tortabevonó fehércsoki
  • 3 dkg étcsoki
  • 2 ek olaj
  • 10 dkg reszelt mandula
  • 1 dl tejszín
  • 1 cs habfixáló

Elkészítés .

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a mandulával. A tojásfehérjét csipet sóval kemény, majd a hozzáadott cukorral fényes habbá verjük .Óvatosan beledolgozzuk a lisztes keveréket .A masszát öt felé osszuk .
  2. Öt darab 26 cm-es papírra simítjuk, és egyesével 10-12 perc alatt világosra sütjük . Melegen a papírt lehúzzuk és teljesen kihűtjük .
  3. A krémhez a fél dl hideg tejben elkeverjük a pudingport, és a tojássárgát .A maradék tejet , cukorral és vanilliáscukorral felforraljuk, majd a pudingos keverékhez adjuk .A krémet gőz fölött besűrítjük .A margarint habosra keverjük , összedolgozzuk a krémmel, mandulával, és a brandyval .
  4. A legszebb lapot félretesszük, a többi lapot a krémmel megkenjük. A félretett lapot a tetejére tesszük, a megmelegített lekvárral megkenjük .
  5. A kétféle csokoládét külön-külön gőz felett felolvasztjuk. A fehéret elkeverjük az olajjal, és a torta tetejére simítjuk . Az étcsokoládét nyomózsákba tesszük, és  vékonyan a tortára csorgatjuk. Majd oda-vissza haladva késfokkal mintát húzunk bele.
  6. Megszárítjuk, majd hűtjük .
  7. Az oldalát a szeletelt mandulával megszórjuk.  A habfixálóval felvert habbal a torta szélére rózsákat nyomunk . 

 

eszterházi torta

Nincs bejegyzés.