családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Csíkos kalács

Hozzávalók:

( 2 db kalácshoz )
  •  60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  •  2 dl natúr joghurt
  •  5 dkg olvasztott margarin
  • 10 dkg porcukor
  •  csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  •  1 cs. vaníliás cukor
  •  3 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 db tojás kenéshez

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, fél teáskanál cukrot adunk hozzá és letakarva meleg helyen felfuttatjuk 10-15 perc alatt.

  2. A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót kivéve a vizet és a kakaóport.

  3. Robotgéppel közepes keménységűre bedagasztjuk , két felé vesszük a tésztát és az egyikbe belekeverjük a vízzel elkevert kakaóport. Letakarva külön-külön meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  4. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk , a kétféle tésztát két felé osztjuk , fél cm-es vastagságúra kinyútjuk mind a négyet ugyan akkorára és egy kakaósat a fehérrel szorosan feltekerünk. ( kakaós megy a fehérre )

  5. papírozott tepsibe egymás mellé tesszük a két kalácsot ,lekenjük egész tojással és 30 percet pihentetjük.

  6. Újból lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.