Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók :
- 2 db tojás
- 22,5 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 3,5 dl szódavíz
- csipet só
- sütéshez zsiradék
- kb 1 kg csirkehús
- 1 ek zsír
- 1 kisebb fej hagyma
- pirospaprika, só, bors
- 30 dkg tejföl
Elkészítés :
- A hagymát apróra vágom, 1 ek zsíron ,üvegesre pirítom . Ráteszem a húsdarabokat, pirospaprikával megszórom, kicsit átforgatom .Felöntöm vízzel, hogy jól ellepje. Sóval, borssal ízesítem, fedő alatt teljesen puhára megfőzöm . Ha kihűlt a csontokról leszedem, és késes aprítóval összeaprítom. Hozzákeverem a tejföl felét, és jócskán a léből is adok hozzá .( sok levet beszív )
- A tojásokat a sóval, liszttel elkezdem habverővel keverni. A folyadékot hozzáadom, apránként, alaposan elkeverve, hogy ne legyen csomós. Amikor a tészta összeállt, akkor belekeverek kb 0,5 dl olajat . Jó sűrű, tejszínállagú tésztát kell kapnunk, ami kellően folyós.
- A palacsintasütőt felmelegítem, és nagyon vékonyan kizsírozom . Ha sok zsiradék van benne, visszaöntöm .Merőkanállal belemérek a tésztából annyit, hogy, egyenletesen mindenhová jusson, kb 3 mm vastagon . Egy késsel alánézek, hogy az alja sült-e. Ha igen, akkor megfordítom. Vagy egy fordító segítségével, vagy a levegőbe dobva , kinek hogy sikerül . A másik felét is megsütöm . Egy oldal, kb 2-3 perc.
- A ledarált hússal megtöltöm a palacsintákat . Két oldalt behajtom, majd így tekerem fel . Egy vékonyan kizsírozott sütőedénybe sorakoztatom, szorosan egymás mellé .Ha marad hús, azt is ráöntöm. Tetejét tejföllel megkenem .
- Edénytől függően, meleg, vagy hideg sütőben,( nekem hideg sütőben volt, mert kerámiaedényben volt ) 200 fokon 30 percig sütöttem .