Bejgli ( cukrászdai )
![](https://059fa07e16.cbaul-cdnwnd.com/80c17e1ad2ccfdcb0f99723cafc3a527/200003352-01d7801d7c/diós beigli-edit-20221230155108.jpg)
![](https://059fa07e16.cbaul-cdnwnd.com/80c17e1ad2ccfdcb0f99723cafc3a527/200003358-20e5920e5c/Mákos beigli-edit-20221230155420.jpg)
![](https://059fa07e16.cbaul-cdnwnd.com/80c17e1ad2ccfdcb0f99723cafc3a527/200003361-bc474bc477/Diós-mákos szeletelve-edit-20230102134225.jpg)
Hozzávalók 3 rúdhoz :
- 45 dkg liszt
- 70 g zsír
- 110 g margarin
- 45 g porcukor
- 9 g élesztő
- 3 g só
- 135 g tej
- 2 db tojássárga
Máktöltelék, 1 rúd :
- 125 g darált mák
- 25 g zsemlemorzsa
- 50 g víz
- 50 g cukor
- 12 g méz
- 20 g narancshéj
- 4 g citromhéj
- 3 g vaniliás cukor
- 4 g fahéj
Diótöltelék, 2 rúd
- 250 g darált dió
- 50 g zsemlemorzsa
- 100 g víz
- 100 g cukor
- 25 g méz
- 37 g narancshéj
- 7 g citromhéj
- 5 g vaniliás cukor
- 7 g fahéj
Elkészítés :
- A vajat a porcukorral és a liszttel, valamint a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg ! tejben feloldott élesztőt és a tojást .Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, majd fóliával letakarva 20-25 percig hűtőben pihentetjük.( lehet tovább is )Addig a töltelékeket elkészítjük .
- A vizet, cukrot, mézet, narancshéjat, citromhéjat, vaníliás cukrot, és a fahéjat felforraljuk.Ráöntjük a darált dióra és az zsemlemorzsára, majd összekeverjük . • A vizet, cukrot, mézet, narancshéjat, citromhéjat, vaníliás cukrot és a fahéjat felforraljuk .Ráöntjük a darált mákra és az zsemlemorzsára .A méz megakadályozza a töltelék kikristályosodását .
- A tésztát 140 g-ra 280 g-ra (25 dkg, 50 dkg) kimérjük, felgömbölyítjük és 3-4 mm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk. • A tésztával azonos tömegű forrázott dió vagy máktölteléket kenünk szét egyenletesen a tésztára. • Két szélén 1 cm részt behajtunk a töltelékre, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (hagyunk köztük egy kis távolságot). • A bejgliket lekenjük tojássárgájával és meleg helyen kelesztjük. •( sütőben, kb40 fokon ) Ha a tojássárgája megszáradt a felületén és megrepedezett, utána tojásfehérjével kenjük le, majd tegyük hideg helyre. • Amint a bejglik felületén megszáradt a tojásfehérje réteg porcelán tapintású lesz, akkor süthető. • Tetejüket megszurkáljuk (fél kg-os bejglit 200°C-on hosszabb ideig, a negyed kg-os 210°C-on rövidebb ideig) sütjük.