Ferdinánd tekercs
Hozzávalók :
- 60 dkg liszt
- 3 dl langyos tej
- 1 ek cukor
- 1 db tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek tejföl
Töltelék :
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- pici só
Forma kenéséhez :
- margarin
- pár ek cukor
Locsoláshoz :
- 3 dl tejszín
- 1 ek vaniliás cukor
Elkészítés :
- Az élesztőt elmorzsolom, langyos tejben elkeverem, és hozzáadok annyi lisztet, hogy sűrű, keverhető pépet kapjak. Kb 1 órára letakarva, a pulton kelesztem .
- A tojást a tejföllel, és a cukorral kikeverem, a megkelt,kovászt, lisztet, sót, hozzákeverem, és bedagasztom. Könnyű, lágy tésztát kell kapni , ami nyújtható legyen . Letakarva. meleg helyen 40 percig kelesztem .
- Tepsit, vagy tűzálló tálat margarinnal kikenek, és 1-2 mm vastagon cukorral megszórom .
- A megkelt tésztát 2-3 cipóba osztom, kisodrom, kb1 cm vastagra .A margarint a cukorral kihabosítom, és a kinyújtott tésztára kenem .Feltekerem, jó szorosan. Összevágom, kb 2 ujjnyi vastagra, és a kikent tepsibe, szorosan egymás mellé rakom .
- A sütőt előmelegítem 180 fokra, a süteményt, kb 20 perc alatt félig megsütöm. A tejszínt a vaniliáscukorral összekeverem, és afélig mefsült süteményt, jól meglocsolom vele .Tovább sütöm, amíg szép piros lesz .