Magvas-tk zsemle
![](https://059fa07e16.cbaul-cdnwnd.com/80c17e1ad2ccfdcb0f99723cafc3a527/200003385-7023570237/IMG_20230219_125410-edit-20230328181032.jpg)
Hozzávalók előtészta :
- 260 g tk liszt
- 220 g víz
- 5 g élesztő, csipet cukor
További hozzávaló :
- 390 g sima liszt
- 11 g élesztő
- 12 g tk tönkölykorpa
- 1 ek sikér
- 14 g só
- 180 ml langyos víz
- 5-10 dkg magkeverék ( szezám, napraforgó, rozspehely )
Elkészítés :
- Az előtésztához , a langyos vízben elkeverem az élesztőt, belekeverem a cukrot, és a lisztet . Ezt a pulton érlelem legalább 1 óra hosszat, de lehet 4-5 óra is , nem árt neki .
- Tálba mérem az aljára a sót , átszitált lisztet, száraz anyagokat, előtésztát, 30 g magot. Elkezdem géppel elkeverni, majd hozzáadom a langyos vizet, és az előtésztát .Jól kidolgozom . Akkor jó, ha az edénytől elválik .Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztem .
- Munkalapra borítom. Kimértem 12 db zsemlét .Kb 100 grammosak lettek . Kézzel, behajlított ujjakkal, megformáztam . Tetejüket vízbe mártom, majd egyből a magkeverékbe. Papíros tepsire sorakoztatom , konyharuhával letakarom . Egy edénybe vizet forralok, beteszem a sütőbe, amíg formázom a zsemléket ,így kelesztem újra 40 percig .
- Az edényt kiveszem, a sütőt előmelegítem 250 fokra. Amikor a zsemléket beteszem a hőfokot leveszem 215 fokra, és 20 percig sütöm, légkeveréses módon .