Meggyes-mákos tekercs
![](https://059fa07e16.cbaul-cdnwnd.com/80c17e1ad2ccfdcb0f99723cafc3a527/200003388-b3171b3174/Meggyes-mákos tekercs-edit-20230328173625.jpg)
Hozzávalók előtészta :
- 120 g sima liszt
- 100 ml langyos víz
- 5 g élesztő
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárga
- 5 dkg cukor
- 5 g élesztő
- csipet só
- 5 dkg margarin
- 20 ml tejszín
- 60 ml langyos tej,
Töltelék :
- 1 üveg meggylekvár
- 15 dkg darált mák
- 6 dkg cukor
- 1 dl víz
- citromhéj
Elkészítés :
- Az előtésztához a vízben feloldom az élesztőt, és belekeverem a lisztet . Szobahőmérsékleten hagyom 1órát kelni, de lehet fél nap is .
- A sót a tál aljára teszem, rászitálom a lisztet .A maradék élesztőt rámorzsolom, és a többi hozzávalót is beleteszem. Elkezdem géppel dagasztani, a végén az olvasztott margarint is apránként beledolgozom .
- Amikor elválik a táltól, meleg helyen megkelesztem, kb 45 perc.
- A mákot a vízben megfőzöm, ízesítem, kihűtöm .
- Ha megkelt, lisztezett munkafelületre borítom, egy kissé átgyúrom . Sodrófával, kb 1,5 cm vastagra kinyújtom . Megkenem a mákkal, erre rákenem a lekvárt, és szorosan feltekerem .
- Vizet forralok egy lábosban, és a sütőbe teszem .
- Egy gáztepsit papírral kibélelek, és ebben kelesztem a gőzös sütőben a tésztát .
- A vizes edényt kiveszem. A sütőt előmelegítem 200 fokra.( addig a tésztát kiveszem a pultra, letakarom ) 20 perc 200 fok, 15 perc 170 fok sütés .