Pozsonyi patkó
Hozzávalók :
- 50 dkg liszt
 - 25 dkg margarin
 - 2 db tojás
 - 5 dkg cukor
 - 2 dkg élesztő
 - 2 dl tej
 - csipet só
 
Diótöltelék :
- 15 dkg darált dió
 - 8 dkg porcukor
 - 5 dkg mazsola
 - citromhéj
 
- 1,5 dl vízben megfőzzük a cukrot , mikor felforrt , beletesszük a diót , mazsolát , citromhéjat , és sűrűre főzzük . Mindkét tölteléket hidegen kenjük a kiflikre .
 
Máktöltelék
- 15 dkg darált mák
 - 10 dkg porcukor
 - 1,5 dl tej
 - cirtomhéj
 - 10 dkg mazsola
 
- 1,5 dl tejben megfőzzük a cukrot , beletesszük , a mákot , mazsolát , citromhéjat , és sűrüre főzzük .
 
Elkészítés :
- Az élesztőt langyos tejjel , és egy kevés cukorral meleg helyen felfuttatjuk .A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk , hozzáadjuk a felvert tojást , az élesztőt , porcukrot , sót , tejet , és összegyúrjuk .Két órát a deszkán letakarva pihentetjük .
 - Négy cipóba osztjuk 4 dkg-os darabokra vágjuk , és 4 mm-re oválisra nyújtjuk .Rákenjük a tölteléket , felcsavarjuk patkó alakúra , és papíros sütőlemezre tesszük , lefelé a hajtásával .
 - Tetejét tojássárgával megkenjük , és egy órát meleg helyen kelesztjük .Utána átkenjük fehérjével , és 1/5 órát hideg helyen pihentetjük .
 - Az oldalait villával megszúrjuk , hogy ne repedjen el , és meleg sütőben 25-30 percig sütjük .