Pozsonyi patkó
Hozzávalók :
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 db tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipet só
Diótöltelék :
- 15 dkg darált dió
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- citromhéj
- 1,5 dl vízben megfőzzük a cukrot , mikor felforrt , beletesszük a diót , mazsolát , citromhéjat , és sűrűre főzzük . Mindkét tölteléket hidegen kenjük a kiflikre .
Máktöltelék
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- cirtomhéj
- 10 dkg mazsola
- 1,5 dl tejben megfőzzük a cukrot , beletesszük , a mákot , mazsolát , citromhéjat , és sűrüre főzzük .
Elkészítés :
- Az élesztőt langyos tejjel , és egy kevés cukorral meleg helyen felfuttatjuk .A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk , hozzáadjuk a felvert tojást , az élesztőt , porcukrot , sót , tejet , és összegyúrjuk .Két órát a deszkán letakarva pihentetjük .
- Négy cipóba osztjuk 4 dkg-os darabokra vágjuk , és 4 mm-re oválisra nyújtjuk .Rákenjük a tölteléket , felcsavarjuk patkó alakúra , és papíros sütőlemezre tesszük , lefelé a hajtásával .
- Tetejét tojássárgával megkenjük , és egy órát meleg helyen kelesztjük .Utána átkenjük fehérjével , és 1/5 órát hideg helyen pihentetjük .
- Az oldalait villával megszúrjuk , hogy ne repedjen el , és meleg sütőben 25-30 percig sütjük .