családi receptek, kipróbálva, elkészítve .

Ehetőfinomságok



kiralynerzsuzsa@gmail.com

Pozsonyi patkó

 

Hozzávalók :

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só

Diótöltelék :

  • 15 dkg darált dió
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • citromhéj
  1. 1,5 dl vízben megfőzzük a cukrot , mikor felforrt , beletesszük a diót , mazsolát , citromhéjat , és sűrűre főzzük . Mindkét tölteléket hidegen kenjük a kiflikre .

Máktöltelék

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • cirtomhéj
  • 10 dkg mazsola
  1. 1,5 dl tejben megfőzzük a cukrot , beletesszük , a mákot , mazsolát , citromhéjat , és sűrüre főzzük .

Elkészítés :

  1. Az élesztőt langyos tejjel , és egy kevés cukorral meleg helyen felfuttatjuk .A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk , hozzáadjuk a felvert tojást , az élesztőt , porcukrot , sót , tejet , és összegyúrjuk .Két órát a deszkán letakarva pihentetjük .
  2. Négy cipóba osztjuk 4 dkg-os darabokra vágjuk , és 4 mm-re oválisra nyújtjuk .Rákenjük a tölteléket , felcsavarjuk patkó alakúra , és papíros sütőlemezre tesszük , lefelé a hajtásával .
  3. Tetejét tojássárgával megkenjük , és egy órát meleg helyen kelesztjük .Utána átkenjük fehérjével , és 1/5 órát hideg helyen pihentetjük .
  4. Az oldalait villával megszúrjuk , hogy ne repedjen el , és meleg sütőben 25-30 percig sütjük .